Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Λαογραφίας και Προϊστορίας

Ζούμε σε μια εποχή όπου η νέα γενιά τείνει στην πλειοψηφία της να θυσιάσει την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμά της στο βωμό του εκμοντερνισμού. Η νέα μόδα της παγκοσμιοποίησης θέλει να "ξεχάσουμε" την ιστορία μας.

Ευτυχώς υπάρχουν πολλοί που προσπαθούν να διατηρήσουν την παράδοσή μας ώστε να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι παλαιότεροι.

 Σε αυτούς συγκαταλέγεται το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Λαογραφίας και Προϊστορίας. Βρίσκεται στο Μαυροχώρι του νομού Καστοριάς και αποτελεί ένα αληθινό κομψοτέχνημα, όχι μόνο για την περιοχή αλλά για ολόκληρη τη χώρα μας.




Το Δεκέμβρη του 2009 στο Μαυροχώρι Καστοριάς το ζεύγος Δημήτρη Παναγιωτίδη και Φανή Θεοχάρη εγκαινίασε το μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων, Λαογραφίας και Προϊστορίας. Το μουσείο στεγάζεται σε 2 νεόδμητα κτίρια τοπικής νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, τριώροφα, μεταξύ των οποίων έχει διαμορφωθεί μια αναπαράσταση πλατείας παραδοσιακού χωριού με σπίτια και μαγαζιά προπολεμικής εποχής.




 Ο εμπνευστής και ιδρυτής του μουσείου με μεράκι επιχείρησε να αναβιώσει ήθη και έθιμα της παραδοσιακής ζωής του τόπου, προβάλλοντας σκηνές της καθημερινότητας δοσμένες σε θεματικές ενότητες.




Ο προϊστορικός άνθρωπος, ο κύκλος του ψωμιού, του μαλλιού, ο τρύγος, το αρμάθιασμα του καπνού, στιγμιότυπα της καθημερινής ζωής, ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια του επισκέπτη.




 Αποκτούν αυτολεξεί «σάρκα και οστά» με τη βοήθεια των κέρινων ομοιωμάτων, που αναπαριστούν απλοϊκούς καθημερινούς τύπους και χαρακτήρες κάθε ηλικίας, τις ώρες του μόχθου αλλά και του γλεντιού.

 




  Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η ρεαλιστική απόδοση παλαιών ξεχασμένων επαγγελμάτων, όπως του γανωματή, τσαγκάρη, καροποιού, ζυμωτή καθώς και το έκθεμα-αναπαράσταση του παραδοσιακού γάμου στη μεγάλη σάλα.








Το μουσείο έχει διττή υπόσταση. Εκτός από τον αρχικό του ρόλο ως ιδιωτικό πολιτιστικό ίδρυμα, λειτουργεί ταυτόχρονα και σαν πολιτιστικό κέντρο υλοποιώντας σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εκδηλώσεων ποικίλες δραστηριότητες, όπως εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές, εκθέσεις, συναυλίες, παραστάσεις, φιλολογικά-λογοτεχνικά αφιερώματα. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην αξιόλογη συλλογή του Νικολάου Πιστικού, καστοριανού καλλιτέχνη, που περιλαμβάνει μακέτες ναών και αρχοντικών της Καστοριάς.





 Οι εικόνες του παρελθόντος εμπλουτίζονται διαρκώς με αντικείμενα-αντίκες ιστορικής αξίας, κειμήλια της οικογένειας του κ. Παναγιωτίδη και των άλλων κατοίκων της περιοχής με αποτέλεσμα το μουσείο να βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη.






 Έτσι κειμήλια ιστορικής αξίας, κέρινα ομοιώματα, συνθέτουν ένα σκηνικό του παρελθόντος και καλούν τον επισκέπτη να περιπλανηθεί σε στιγμιότυπα της ιστορίας και της παράδοσης του τόπου.




Το μουσείο λειτουργεί καθημερινά, σαββατοκύριακα και λοιπές αργίες
από 09:00 π.μ - 17:00μ.μ

Για group ενηλίκων - συλλόγων - σχολείων οι επισκέψεις πραγματοποιούνται οποιαδήποτε μέρα και ώρα κατόπιν επικοινωνίας. Να σημειωθεί ότι στο μουσείο λειτουργεί κυλικείο και πωλητήριο ειδών λαϊκής τέχνης.

Είσοδος: ενήλικες: 5€ παιδιά:3€
(Για σχολεία και συλλόγους γίνεται μείωση τιμών όπως και ξενάγηση από τους ιδιοκτήτες του μουσείου).


Για περισσότερες πληροφορίες :



  • 6970392196
  • 2467074870
  • 2467097333





E-mail : mouseiokastorias@hotmail.gr
και στο  Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...